Verschillende soorten rugpijn

Lage rugpijn kan in veel verschillende soorten voorkomen. De pijn kan vooral zeurend zijn, maar ook scherp stekend. Ook de hevigheid van de rugpijn kan sterk verschillen. Soms zal de pijn doorstralen naar de benen, terwijl de pijn soms juist vrij sterk geconcentreerd is op één plek in de rug.

Stekende pijn in onderrug

Een stekende pijn in de onderrug wijst vaak op een sterke verkramping of zelfs scheuring van de rugspieren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De stekende pijn kan ontstaan als gevolg van een oververmoeidheid, maar ook als gevolg van nierproblemen. De nieren bevinden zich tegen de rug aan en zijn omringd door spieren. Wanneer de nier bijvoorbeeld ontstoken is, kan dit doorwerken naar de omliggende spieren. Dit kan leiden tot een stekende pijn in de onderrug. Lees hierover meer op de pagina pijn in onderrug en nieren.

Zeurende pijn in onderrug

De meeste mensen met pijn in de onderrug hebben vooral last van een zeurende pijn. Zeurende pijn in de rug ontstaat wanneer de spieren in de rug enigszins geprikkeld zijn. Dit kan komen door overbelasting, maar ook door langdurig in een verkeerde houding te staan, liggen of zitten. Het is bij zeurende pijn belangrijk goed te blijven bewegen, omdat de spieren anders stijf worden en nog pijnlijker worden. Oefeningen gericht op het trainen van de onderrug kunnen hierbij ondersteuning bieden. U vindt enkele geschikte oefeningen op de pagina onderrug trainen.

Hevige pijn in onderrug

Hevige pijn in de onderrug kan erg veel oorzaken hebben. Bij hevige pijn in de onderrug is het verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts. De huisarts beslist of het nodig is om bijvoorbeeld een foto of scan te maken. Bij hevige pijn kan de oorzaak ernstig zijn en is behandeling soms vereist.

Enorme pijn in onderrug

Veel mensen hebben zo nu en dan pijn in de onderrug. Dit is vaak niet gevaarlijk en dit heeft ook geen bijzondere behandeling nodig. Enorme pijn in de onderrug is echter nooit goed. Dit kan wijzen op serieuzere problemen, zoals een hernia. Het is belangrijk om enorme pijn in de onderrug zo snel mogelijk door een arts te laten onderzoeken. Het kan zijn dat de oorzaak ligt bij een vrij onschuldige spierverkramping, maar de oorzaak kan ook serieuzer zijn.

Acute pijn in onderrug

Acute pijn in de onderrug wijst vaak op vrij plotseling ontstane schade in de rug. Een voorbeeld hiervan is een (in)gescheurde spier, verrekking of sterke verkramping. Dit kan ontstaan na een plotselinge beweging of bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk. Wanneer de pijn erg hevig is kan het verstandig zijn een arts te raadplegen.

Plotselinge pijn in onderrug

Plotselinge pijn in de onderrug kan ontstaan na een spierverrekking of -scheuring. Ook schade aan de wervels leidt tot plotselinge pijn in de onderrug. Afhankelijk van de hevigheid van de pijn kan er pijnstilling worden genomen en een arts worden bezocht.