Soorten pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug kan veel verschillende oorzaken hebben en dus ook in verschillende soorten worden onderverdeeld. Globaal maken we het onderscheid tussen specifieke pijn in de onderrug en aspecifieke pijn in de onderrug. Binnen deze twee varianten kan er echter ook nog een indeling worden gemaakt naar het soort pijn in de onderrug en de ernst hiervan.

Bij specifieke pijn in de onderrug is er een duidelijke oorzaak te vinden in het lichaam. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een spierscheuring of rughernia. In verreweg de meeste gevallen hebben we het echter over aspecifieke pijn in de onderrug. Bij aspecifieke pijn in de onderrug is het niet mogelijk een duidelijke oorzaak voor de pijn aan te wijzen. Vaak zijn er wel vermoedens over de oorzaak van de pijn in de onderrug.

Pijn in de onderrug kan zich op veel verschillende manieren uiten waarbij het niet vreemd is dat andere delen van het lichaam ook pijn doen. Denk hierbij aan de buik, en dan met name de onderbuik, de nieren en niet te vergeten de benen. Daarnaast kunnen er soms ook zeer specifieke oorzaken worden aangewezen voor de klachten waarbij een veelvoorkomende oorzaak bij vrouwen de zwangerschap is.

Veelvoorkomende soorten pijn in de onderrug:

Vormen van pijn in de onderrug

Naast de verschillende soorten van pijn in de onderrug kan de pijn ook veel verschillende gedaantes aannemen. Veel mensen hebben last van een zeurende pijn in de onderrug. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een stekende pijn of een erg hevige pijn. In andere gevallen straalt de pijn uit naar bijvoorbeeld de (boven)benen of bovenkant van de rug. Het type pijn is afhankelijk van de oorzaak van de pijn in de onderrug.

Bij een overbelasting van één of meer spieren in de onderrug ontstaat er meestal een zeurende pijn. De pijn is niet erg hevig, maar continu aanwezig en storend. Een scherpe, vrij plotselinge pijn kan bijvoorbeeld ontstaan bij een spierscheuring. Ook een verstuiking van een rugspier leidt tot een vrij plotselinge pijn in de onderrug.

Pijn die uitstraalt naar bijvoorbeeld de benen wijst erop dat ook de zenuwen worden geprikkeld. De zenuwen in het lichaam zijn enorm lang en kunnen over de gehele lengte prikkels geven. Wanneer er in de onderrug extra druk op een zenuw staat, bijvoorbeeld door een te grote spierspanning, kan dit tot in de onderbenen nog voelbaar zijn.

Een bekende vorm van pijn in de onderrug is spit. Spit kan erg vervelend pijnlijk zijn en regelmatig terugkeren. Deze rugpijn behoort bij een groot deel van de bevolking tot de meestvoorkomende vorm van rugpijn. Meer over spit kun je lezen op Hierhebikpijn.