Pijn onderrug

Een groot deel van de bevolking geeft aan af en toe pijn in de onderrug te hebben. De pijn kan dan gedurende langere tijd aanwezig zijn en van zeurende aard zijn, maar de pijn in de onderrug kan ook plotseling ontstaan en kort en scherp of juist erg hevig zijn. We maken globaal onderscheid tussen twee typen pijn in de onderrug: specifieke onderrug pijn en aspecifieke onderrug pijn. In een groot deel van de gevallen gaat het om aspecifieke onderrug pijn.

Types pijn onderrug

Zoals hierboven kort besproken wordt pijn in de onderrug globaal ingedeeld als specifieke pijn in de onderrug of aspecifieke pijn in de onderrug.

Aspecifieke pijn onderrug

Bij aspecifieke rugpijn in de onderrug is het niet duidelijk wat de oorzaak van de pijn is. Een scan of foto laat geen bijzondere afwijkingen zien die de pijn zou kunnen verklaren. In verreweg de meeste gevallen van pijn in de onderrug gaat het om aspecifieke onderrug pijn. Waarschijnlijk ligt de oorzaak hier bij spieren, pezen of wervels. Het probleem is echter niet zo serieus dat het ook zichtbaar is op een foto of scan. Vaak bestaat het vermoeden dat er spieren zijn overbelast of verstuikt. In de meeste gevallen gaat de pijn hier ook vanzelf weer over. Voldoende beweging en eventueel oefeningen voor de onderrug hebben een goed effect op de pijn. Voor meer informatie over oefeningen voor het trainen van de onderrug verwijzen wij u graag door naar de pagina onderrug trainen.

Specifieke pijn onderrug

Bij specifieke rugpijn onderrug is er wel een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de pijn. In de meeste gevallen is de pijn bij specifieke onderrug pijn ook een stuk groter dan bij de aspecifieke variant. Daarnaast komt het vaker voor dat de pijn uitstraalt naar de benen, soms zelfs tot onder de knie.

Een goed voorbeeld van specifieke rugpijn onderrug is de pijn die ontstaat als gevolg van een rughernia of bijvoorbeeld als gevolg van scoliose. Op foto’s en scans is de hernia duidelijk zichtbaar en er kan ook een duidelijk verband worden getrokken tussen de pijn en de aanwezigheid van de hernia. Vanzelfsprekend is het bij specifieke onderrug pijn ook nodig om de oorzaak te behandelen. Het type behandeling hangt af van de oorzaak. Bij een hernia zal er meestal geopereerd moeten worden.