Pijn onderrug zwanger

Erg veel vrouwen ondervinden tijdens de zwangerschap pijn in de onderrug. Pijn in de onderrug als gevolg van de zwangerschap is vaak moeilijk te voorkomen. De specifieke oorzaak verschilt per geval. Vaak wordt pijn in de onderrug tijdens de zwangerschap veroorzaakt door de houding en zware buik.

Pijn in de onderrug komt vooral voor in de laatste fase van de zwangerschap. De buik is hier het grootst. Dit heeft een flinke invloed op de rug. De rug moet de buik namelijk dragen. In principe kan de rug dit prima aan. Wanneer de rug echter enigszins scheef is of de houding verkeerd is, is dit direct voelbaar. De baby drukt daarnaast op de omliggende organen en de rug zelf. Ook deze druk kan zorgen voor pijn in de onderrug.

Rugpijn zwangerschap

Rugpijn tijdens de zwangerschap kan daarnaast ook veroorzaakt worden door een veranderde hormoonspiegel. Tijdens de zwangerschap komen verschillende hormonen in andere concentraties voor dan buiten de zwangerschap. Dit leidt ertoe dat bijvoorbeeld de banden in het bekken zwakker worden. In combinatie met een groter wordende buik en een baby die drukt op de rug, kan dit leiden tot rugpijn.

Lage rugpijn zwanger

Het aannemen van een goede sta-, zit-, en lighouding kan de lage rugpijn tijdens de zwangerschap verminderen. Ook het uitvoeren van oefeningen voor de onderrug kan helpen tegen de pijn. Lees meer over deze oefeningen op de pagina onderrug trainen.

Deel uw ervaring

Wanneer u last heeft van pijn in de onderrug tijdens de zwangerschap dan willen wij u vragen om uw ervaringen te delen met mensen die dezelfde klachten ervaren. De klachten die u ervaart, de pijn die u heeft, uw tips en uw oefeningen kunnen anderen helpen. U kunt uw verhaal delen op de pagina pijn in onderrug ervaringen.