Lage rugklachten

Een groot deel van de Nederlanders zegt af en toe last te hebben van lage rugklachten. De ernst van lage rugklachten verschilt per persoon. Zo zijn er veel mensen die chronische lage rugklachten ervaren en zeggen andere soms plotselinge pijnscheuten te hebben. Soms is de pijn licht zeurend, soms vrij hevig. In de meeste gevallen zijn de klachten redelijk onschuldig en gaan lage rugklachten vanzelf weer over, in andere gevallen daarentegen zijn de rugklachten hardnekkiger en is de oorzaak zorgwekkender.

Lage rugklachten behandeling

In de meeste gevallen hoeven lage rugklachten niet behandeld te worden. Voldoende beweging en eventueel pijnstilling en oefeningen zal de pijn verlichten. Bij ernstige lage rugklachten met een duidelijke oorzaak is er wel specifieke behandeling nodig.

Specifieke lage rugklachten

Van specifieke lage rugklachten wordt gesproken wanneer een duidelijke oorzaak aan te wijzen is. Een beknelde spier of zenuw, rugklachten als gevolg van de zwangerschap, of schade aan de wervels zijn hier goede voorbeelden van. Wanneer een oorzaak duidelijk aan te wijzen is kan een arts ook met een oplossing, behandeling of met oefeningen komen. Het komt helaas ook vaak voor dat men wel klachten heeft, maar dat een duidelijk oorzaak niet aan te wijzen is. We spreken dan van aspecifieke lage rugklachten.

Aspecifieke lage rugklachten

We spreken van aspecifieke lage rugklachten wanneer de oorzaak van de klachten niet direct te achterhalen is. In verreweg de meeste gevallen van rugklachten gaat het om de aspecifieke vorm. De oorzaak lijkt hier vaak te liggen bij de spieren in de onderrug, maar er zijn geen afwijkingen te zien op scans en foto’s. Het niet kunnen aanwijzen van een duidelijke oorzaak maakt het een stuk lastiger om de rugklachten te verhelpen. Het is immers niet precies duidelijk hoe de patiënt aan de klachten komt.

Chronische lage rugklachten

Soms nemen lage rugklachten een chronisch karakter aan. We spreken van chronische lage rugklachten als de klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn. De oorzaak is meestal lastig te achterhalen. Vaak bestaat het vermoeden dat de rugklachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeerde zithouding. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, maar is zeker belangrijk om na te gaan.

Oefeningen lage rugklachten

Lage rugklachten kunnen grotendeels voorkomen en behandeld worden met behulp van oefeningen. De oefeningen maken de spieren in de onderrug sterker en soepeler. Lees meer over de verschillende oefeningen voor de onderrug op de pagina onderrug trainen.