Pijn in onderrug en nieren

Pijn in de onderrug wordt vaak veroorzaakt door een probleem in de spieren, maar kan ook worden veroorzaakt door problemen met de nieren. De nieren bevinden zich achterin het lichaam, tegen de rug aan. Hierdoor is een probleem in de nieren als snel voelbaar in de rug.

De nieren liggen achterin het lichaam vlakbij de ruggengraat. Door de locatie van de nieren kunnen deze onder andere rugpijn veroorzaken. Mogelijke problemen met de nieren zijn ontstoken nieren, of de aanwezigheid van nierstenen. De pijn die hierbij ontstaat wordt vervolgens uitgestraald naar de rug. In zeldzame gevallen wordt rugpijn veroorzaakt door nierkanker.

Rugpijn veroorzaakt door de nieren heeft vaak behandeling nodig, maar niet altijd. Zo hoeven nierstenen bijvoorbeeld lang niet altijd behandeld te worden. De afweging tussen wel of niet behandelen wordt gemaakt op basis van de pijn die ervaren wordt en het risico op complicaties.

Lage rugpijn nieren

Nierproblemen gaan meestal gepaard met pijn. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Zeker wanneer de onderrug al vaker pijnlijk is, veroorzaken nierproblemen vooral lage rugpijn. Net als bij andere vormen van lage rugpijn helpt het vaak om de rug in beweging te houden en oefeningen te doen. Ligt de oorzaak van lage rugpijn echter volledig bij een probleem in de nieren, dan is er specifieke behandeling nodig tegen de lage rugpijn.

Deel uw ervaring

Wanneer u last heeft van pijn in de onderrug en nieren dan willen wij u vragen om uw ervaringen te delen met mensen die dezelfde klachten ervaren. De klachten die u ervaart, de pijn die u heeft, uw tips en uw oefeningen kunnen anderen helpen. U kunt uw verhaal delen op de pagina pijn in onderrug ervaringen.