Lage rugpijn oefeningen

Lage rugpijn kan erg veel oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak niet goed aan te wijzen. Vaak bestaat wel het vermoeden dat de pijn wordt veroorzaakt door een overbelasting of stijve spieren. Lage rugpijn treedt vaker op bij een zwakke rug. Het uitvoeren van lage rugpijn oefeningen maakt de rug sterker en kan lage rugpijn voorkomen.

Versterken onderrug

De rug speelt een erg belangrijke rol in het dagelijks leven en is bij meer bewegingen betrokken dan veel mensen denken. De rug is erg sterk, maar ook vrij gevoelig voor blessures. Een verkeerde zithouding kan op den duur zorgen voor flinke rugpijn. Vooral de onderrug zorgt regelmatig voor klachten. Een zeer groot deel van de bevolking zegt regelmatig last te hebben van de onderrug.

De onderrug kan versterkt worden met een aantal simpele oefeningen die thuis uitgevoerd kunnen worden. De spieren worden door de oefeningen niet alleen sterker, maar ook soepeler. Hierdoor kan de onderrug op den duur veel meer hebben. Lage rugpijn ontstaat dan ook minder snel. Daarnaast kunnen de oefeningen rugpijn ook verminderen als deze al aanwezig is.

Voorbeelden lage rugpijn oefeningen

Lage rugpijn oefening 1: Ga op uw rug liggen, strek de benen en plaats de handen op de heupen. Strek één been zo ver mogelijk uit (maak het been ‘langer’). Ga vervolgens terug naar de uitgangspositie en doe hetzelfde met het andere been. Herhaal dit tien keer en neem dan even rust.

Lage rugpijn oefening 2: Ga op uw rug liggen en trek uw benen enigszins op met de voeten op de grond. De knieën komen op deze manier van de grond. Houd de benen tegen elkaar aan en beweeg de knieën eerst naar links en vervolgens naar rechts. Houd hierbij het bovenlichaam gericht naar het plafond. Herhaal tien keer voor beide kanten en neem dan even rust.

Lage rugpijn oefening 3: Ga op de rug liggen met de benen enigszins opgetrokken. Pak één knie vast en trek deze in een gecontroleerde beweging richting de borst. Houd deze positie even vast en ga vervolgens terug naar de uitgangspositie. Doe dit met beide benen tien keer en rust vervolgens kort uit.

Lage rugpijn oefening 4: Ga met uw handen en knieën op de grond zitten. Maak de rug zo hol mogelijk en vervolgens zo bol mogelijk. Voer deze beweging tien keer uit en rust vervolgens kort uit.

Lage rugpijn oefening 5: Ga op uw rug liggen met de benen opgetrokken. Til het bekken op, zodat uw bovenbeen in één lijn komen met uw bovenlichaam. Houd deze positie enige seconden vast en ga terug naar de uitgangspositie. Herhaal dit tien keer en rust vervolgens kort uit.

Let op – Niet forceren

Het correct uitvoeren van de oefening is belangrijker dan het aantal herhalingen. Forceer de oefening dus niet ten koste van de techniek. Haalt u dit aantal herhalingen niet direct dan is dit namelijk niet erg. Bouw het rustig op en let vooral op het correct uitvoeren van de oefening.