Pijn in onderrug en benen

Pijn in de onderrug zal soms gepaard gaan met pijn in de (boven)benen. Vaak ligt de oorzaak in de onderrug, maar straalt de pijn uit naar de benen. Uitstralende pijn wijst er vaak op dat ook de zenuwen een rol spelen bij de oorzaak van de pijn.

Pijn in de onderrug kan uitstralen naar omliggende delen van het lichaam. Vooral uitstraling richting de billen en benen zien we regelmatig. De mate waarin de pijn uitstraalt zegt iets over de ernst van de pijn. Wanneer de pijn tot het bovenbeen uitstraalt, is de oorzaak meestal vrij onschuldig. Hoewel de lage rugpijn met uitstraling erg vervelend is, gaat deze meestal vanzelf weer over.

Pijn in onderrug met uitstraling naar been

Wanneer de lage rugpijn uitstraalt tot onder de knie, soms zelfs tot in de tenen, spreken we van ischias. Ischias noemen we ook wel zenuwpijn in de rug. De zenuwen in het lichaam zijn enorm lang. Zenuwen die in de rug beginnen lopen door tot in het puntje van de tenen. Wanneer een zenuw onder druk staat in de rug, bijvoorbeeld door verkrampte spieren of een hernia, kan dit nog voelbaar zijn in de tenen. Hoe meer druk er op de zenuw staat, hoe verder in het been dit uitstraalt.

Deel uw ervaring

Wanneer u last heeft van pijn in de onderrug en benen dan willen wij u vragen om uw ervaringen te delen met mensen die dezelfde klachten ervaren. De klachten die u ervaart, de pijn die u heeft, uw tips en uw oefeningen kunnen anderen helpen. U kunt uw verhaal delen op de pagina pijn in onderrug ervaringen.